A kecsketej és a tehéntej összetétele közötti alapvető különbség egyrészt a zsírsavösszetételben rejlik, másrészt a zsírsejtek méretében. A kecskesejt sokkal kisebb méretű zsírsejtjei (nem kell emulgeálni), közvetlenebb kapcsolatot biztosítanak az emberi vér alkotóelemeivel. A rendszeres kecskesejt fogyasztók körében a krónikus vashiányos vérszegénység kezelése hatékonyabbnak bizonyult, mert a fokozza a vas hasznosítását, a hemoglobin regenerálódását. Mindemellett ez a típusú tej elősegíti a DNS stabilitást is még azokban a súlyos esetekben is, ahol a vérszegénység ellen vas túladagolást alkalmaztak a kezelés részeként.
A kecsketejt több összetevője, például a kazein összetétele az emberi anyatejhez hasonló. A kecsketej kisebb mennyiségben tartalmazza az allergiás tüneteket gyakran okozó alfa-kazeint, mint a tehéntej, így hipoallergénnek tekinthető. Sok hagyományos táplálkozást folytató népcsoportnál használják a kecskék tejét az anyatej pótlására.
Mindemellett másik nagyon kedvező tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű oligoszacharidot tartalmaz, amelyek szintén az anyatejhez hasonló összetételűek. Ezek a nagy szénláncú cukormolekulák a vastagbél bélflóráját táplálják, kiváló prebiotikumok. Ezzel a tápanyag utánpótlással a vastagbél emésztést elősegítő baktériumai sikeresen veszik fel a versenyt a bélben élősködő kórokozó baktériumokkal.
A kecsketej 400 %-al több ’A’-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. Ez kifejezetten a szervezet védekező rendszerének hámsejtekkel összefüggő részét támogatja, ezáltal csökkenti a fertőzésekre való hajlamot. A nagy ’A’-vitamin tartalmú kecsketej fogyasztásával csökkenthető a vesekőképződés, az ivarmirigyek működésének zavara. A magas ’D’-vitamin tartalom biztosítja a kálcium megfelelő felszívódását és így a csontritkulás elleni harcban is remek eszköz.
100 gramm | A-vitamin (μg) | C-vitamin (mg) | D-vitamin (μg) | B1-vitamin (μg) |
kecsketej | 60 | 5 | 0,25 | 50 |
tehéntej (2,8%) | 15 | 1 | 0,02 | 35 |
tehéntej (3,6%) | 20 | 1 | 0,06 | 30 |
Zsírsavösszetétele nem csupán a molekulák méretében különbözik a tehéntejtől, de a típusa is egészen más. A kecsketejben az omega 6 zsírsav csoportba tartozó esszenciális zsírsavakat (linolsavat, arachidonsavat) találunk. Kétszer akkora mennyiségben tartalmaz közepes szénláncú zsírsavakat, mint a tehéntej. Ezeknek nagy előnye, hogy gyorsan hasznosuló energiaforrások és nem alakulnak át testzsírrá.
Ezeken az előnyökön túl a kecsketej gazdag kalcium és foszfor forrás, cink és szelén tartalma, mint nélkülözhetetlen mikroelemek hozzájárulnak a szervezetünkben előforduló idegrendszeri problémák megelőzéséhez.
© Kádas Sajtmanufaktúra
KEZDŐLAPOLDALTÉRKÉPKAPCSOLATFACEBOOKBEMUTATKOZÁS