Miért egészségesebb a kecsketej, mint a tehéntej

       A kecsketej és a tehéntej összetétele közötti alapvető különbség egyrészt a zsírsavösszetételben rejlik, másrészt a zsírsejtek méretében. A kecskesejt sokkal kisebb méretű zsírsejtjei (nem kell emulgeálni), közvetlenebb kapcsolatot biztosítanak az emberi vér alkotóelemeivel. A rendszeres kecskesejt fogyasztók körében a krónikus vashiányos vérszegénység kezelése hatékonyabbnak bizonyult, mert a fokozza a vas hasznosítását, a hemoglobin regenerálódását. Mindemellett ez a típusú tej elősegíti a DNS stabilitást is még azokban a súlyos esetekben is, ahol a vérszegénység ellen vas túladagolást alkalmaztak a kezelés részeként.

       A kecsketejt több összetevője, például a kazein összetétele az emberi anyatejhez hasonló. A kecsketej kisebb mennyiségben tartalmazza az allergiás tüneteket gyakran okozó alfa-kazeint, mint a tehéntej, így hipoallergénnek tekinthető. Sok hagyományos táplálkozást folytató népcsoportnál használják a kecskék tejét az anyatej pótlására.

       Mindemellett másik nagyon kedvező tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű oligoszacharidot tartalmaz, amelyek szintén az anyatejhez hasonló összetételűek. Ezek a nagy szénláncú cukormolekulák a vastagbél bélflóráját táplálják, kiváló prebiotikumok. Ezzel a tápanyag utánpótlással a vastagbél emésztést elősegítő baktériumai sikeresen veszik fel a versenyt a bélben élősködő kórokozó baktériumokkal.

       A kecsketej 400 %-al több ’A’-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. Ez kifejezetten a szervezet védekező rendszerének hámsejtekkel összefüggő részét támogatja, ezáltal csökkenti a fertőzésekre való hajlamot. A nagy ’A’-vitamin tartalmú kecsketej fogyasztásával csökkenthető a vesekőképződés, az ivarmirigyek működésének zavara. A magas ’D’-vitamin tartalom biztosítja a kálcium megfelelő felszívódását és így a csontritkulás elleni harcban is remek eszköz.

Néhány vitamintartalom

100

gramm

A-vitamin

(μg)

C-vitamin

(mg)

D-vitamin

(μg)

B1-vitamin

(μg)

kecsketej 60 5 0,25 50
tehéntej (2,8%) 15 1 0,02 35
tehéntej (3,6%) 20 1 0,06 30

       Zsírsavösszetétele nem csupán a molekulák méretében különbözik a tehéntejtől, de a típusa is egészen más. A kecsketejben az omega 6 zsírsav csoportba tartozó esszenciális zsírsavakat (linolsavat, arachidonsavat) találunk. Kétszer akkora mennyiségben tartalmaz közepes szénláncú zsírsavakat, mint a tehéntej. Ezeknek nagy előnye, hogy gyorsan hasznosuló energiaforrások és nem alakulnak át testzsírrá.

        Ezeken az előnyökön túl a kecsketej gazdag kalcium és foszfor forrás, cink és szelén tartalma, mint nélkülözhetetlen mikroelemek hozzájárulnak a szervezetünkben előforduló idegrendszeri problémák megelőzéséhez.


Cimkék: kecskesajt kecsketej camembert sajt mediterrán lágysajt joghurt chili chutney házi lekvár

sajtkészítés sajtmanufaktúra kecskefarm


KEZDŐLAPOLDALTÉRKÉPKAPCSOLATFACEBOOKBEMUTATKOZÁS Firefox    Internet Explorer    Google Chrome    Opera